מהי קריירה?
"קריירה של היום היא לא קריירה של פעם".
מאת: תמר לרום, יועצת ארגונית ומאמנת
מנהלת "לרום-בשאיפה קדימה"
פורסם בעיתון "מעריב"
לפני 15-20 שנים המילה "עבודה" ייצגה את הצורך להתפרנס ואילו המושג "קריירה" הביע את הראיה הבלתי מוסרית של הקרייריסט האנוכי המקדיש את זמנו לעשיית רווחים אישיים ולמרדף אחר כבוד. כך לפחות משתמע מהגדרתו של אבן שושן את המושג קריירה: "דרכו של אדם לקראת הצלחות חיצוניות. קריירה היא מקצוע, מעמד בעבודה ושאיפה להגיע לרווחים או לכבוד" וקרייריסט הוא "אדם הרודף אחרי קריירה ודואג לרווחיו ולהצלחתו הפרטית ללא התחשבות במוסר החברתי".
תמר לרום, יועצת ארגונית ומאמנת עסקית, מנהלת "לרום-בשאיפה קדימה" ומרצה בסדנאות וקורסים של המרכז הישראלי לניהול מצביעה על ההבדל הרב בין תפיסת הקריירה בעבר לתפיסתה היום. "בעבר, מי שחיפש קריירה צריך היה להקדיש זמן רב ללימודים, לרכוש מקצוע, לקבל הסמכה רשמית, לעבוד שנים רבות, לרכוש ניסיון בתחום המקצועי ובמקרים מסוימים אף הניהולי ולקוות שהמנהל שמעליו יצא לפנסיה כדי שיוכל להתקדם בארגון. ברוב המקרים פיתוח קריירה התקשר לצורך להישאר כל שנות העבודה בארגון אחד ולהתמיד בעיסוק אחד".
היום, לאור קצב השינויים והחידושים המסחרר והצורך של ארגונים להתייעל כדי לשרוד ולנצח קיימת ניידות גדולה מאוד של עובדים מחד, ומאידך, עובדים רבים מחפשים את מקומם בארגונים אחרים, עוברים תהליכי
הסבת מקצוע, הופכים משכירים לעצמאיים, עובדים מהבית או מחפשים קריירה עם שעות עבודה גמישות יותר לצורך גידול ילדים. "המגמה הרווחת שתלך ותגדל בעתיד היא שינוי קריירה 3-4 פעמים בחיים. עובדים ומנהלים מוצלחים המגלים בעצמם יכולות נוספות שדורשות ביטוי, הדורשות לפעמים
אימון לשינוי קריירה בשביל לכוון בצורה נכונה יותר, כבר לא מהססים ללמוד ולשנות מקצוע כדי להגיע להגשמה עצמית" אומרת לרום. לדבריה, לא רק שקריירה כבר אינה מילה לא מוסרית אלא שהיא מצביעה על דרכו של אדם לקראת הצלחה עסקית ומתייחסת לכל עיסוק שבו אדם מגיע להישגים כלכליים ו/או חברתיים תוך מוטיבציה, הגשמה עצמית וסיפוק.