"הטוב שבתנועה הוא זמנה הנכון" (לאו טסה מתוך "דאו דה צ'ינג)
טאי צ'י היא *אמנות לחימה רכה, שמקורה בסין. היא מבוססת על עקרונות הרפואה הסינית מחד, ועל הפילוסופיה של לאו טסה מאידך.
אמנות: על פי הטאי צ'י היא דרך חשיבה ודרך חיים.
לחימה: התמודדות עם "כוחות" (מצבים, רעיונות, אתגרים שאנו פוגשים בחיי היום יום והעבודה)
רכה: משמעו, פתיחות לכל המצבים, היכולת להבחין בשינוי והגדלת מרחב הבחירה של אופן מציאת הפתרונות.
בניהול ושיווק בארגונים עסקיים, שירותיים וציבוריים בעולם מדגישים יותר ויותר רעיונות הקשורים באמנויות לחימה רכות. אמנות לחימה רכה מאפשרת ראיה מרחבית בהתבוננות על מצבים. השימוש בטאי צ'י בפיתוח מנהיגות מאפשר את יישומן של אותן איכויות החשובות כל כך לניהול בימינו.
בעולם המערבי- במציאות רווית מתחים, דילמות, תחרות ושינויים מהירים- הצורך לזהות שינויים ולבחור בדרך ובפתרון נכונים חשוב מתמיד. ואמנם, במערב, אומצו מיומנויות אלו בתחומי החיים האישים והארגוניים, כגון: פיתוח יכולת בין אישית ושיפור בתפקוד צוותים, בצד שינוי אורחות חיים ושיפור ה- well being של היחיד.
החוויה האישית של המשתתף בסדנאות מנהיגות עסקית וטאי צ'י מגבירה את המודעות האישית, הצוותית והניהולית. תרבות הטאי צ'י היא תרבות היוצרת תחושה טובה יותר של היחיד, שיפור עבודת הצוות ופיתוח ראיה מערכתית של המנהל וצוותו. הפעילות הגופנית בסדנא והעיבוד הקוגניטיבי רגשי שנעשה בהמשך, מציף תכנים, גישות והתנהגויות אותנטיות של המנהל באופן החזק ביותר. דבר התורם לתובנות ודרכי פעולה יוצאות מן הכלל, הגורמות לקפיצת מדרגה בתפוקות מהסדנא. תפוקות אלו משפיעות באופן ישיר על איכות המנהיגות, ובשורה התחתונה: תפוקות הארגון.
בעולם נכתבים לאחרונה מאמרים רבים וספרים על הקשר שבין אמנויות לחימה רכות ועסקים. כמו: Sun Tzu and the art of Business , by Mark McNeilly Oxford Uni. Press
הסדנא ניתנת על ידי מדריך מוסמך ובעל נסיון בטאי צ'י, יועץ ארגוני ומאמן המלווה את האימון, מאבחן את התוצרים, מעבד עם המשתתפים את התכנים, הרגשות וההתנהגויות, ומביאם לתובנות לגבי דרכי הניהול והמנהיגות האפקטיביים לארגון ולהם.
משך הסדנא: 5 שעות אקדמיות.
מפי מנהלים ועובדים המיישמים טאי צ'י בעבודתם ובעסקים
איך עושים עסקים בסגנון רך?
לאימון בשיטה הזו יש תוצאות בתחומים שונים: לחימה, בריאות, שחרור ויכולת התמודדות. מי שמתאמן יגלה שגם האופן שבו הוא עושה עסקים מושפע מכך. כשהוא מנהל משא ומתן, למשל, האדם שמולו יבין שהוא לא מנסה לנצח אותו. זה משפיע גם על ההתייחסות לתנודות במצב השוק. כשיש תקופה קשה, אתה צריך סבלנות: תוריד קצת את הקצב, תמתין בסבלנות לשיפור במצב ואז תלך הלאה. אם המטרה היא להתעשר כמה שיותר מהר - יהיו כאלה שיצליחו בכך ויהיו אחרים שייכשלו, אבל גם אלה שיצליחו - לא כדאי להם. המטרה שלי היא לחיות טוב מהעסק, ולא לצבור כמה שיותר כסף בכל מחיר.
איך אתה מקשר את הטאי צ'י למציאות שלך, מחוץ לאימונים?
כשאתה נתקל בבעיה - בגבול הדברים ההגיוניים - אתה אומר לעצמך, "אני לא יודע איך אני עומד לפתור אותה, אבל היא תיפתר". אתה מתחיל לטפל בבעיות אחרת. האנשים שסביבך מתחילים להרגיש שחל בך שינוי. יש כאלה שטוענים אפילו שהפנים שלך השתנו, שאתה יותר רך, שאתה יותר מקשיב ופחות מתעצבן.
הקטע השני הוא איך אתה מטפל בסביבה שלך, בבן הזוג שלך. מי שעומד מולך באימון דוחף אותך ומציב אותך בסיטואציות לא מוכרות ולא צפויות. בן זוג טוב, אחרי שהצליח להפיל אותי ארבע פעמים, עוזר לי להבין למה אני לא מצליח להתגונן. איך זה עובר לחיים? יש לי עובדים, ואני צריך לגרום להם ליצור, אני לא מגדיר את עצמי כמנהיג, אלא כמוביל של הקבוצה שאני אחראי על פעילותה. בכל קבוצה יש כוחות חזקים שאתה לא מסוגל לשלוט בהם, אבל אתה יכול קצת להסיט אותם, ולהוביל לכוון הרצוי לך. יש אנשים שמגיעים ליכולת הזו גם בלי טאי צ'י, אבל אני לומד אותה דרך האימון.
ספר על מקרה אמיתי שבו "עשית טאי צ'י" בעסקים.
פעם השתתפנו במכרז גדול מאד בעמק הסיליקון. כעבור חודשיים נשארו שני מתמודדים: איי. בי. אם. ואנחנו. הסתבר שלאיי. בי. אם. הייתה תוכנה שעונה על רוב דרישותיו של הלקוח, אבל הם לא היו ערוכים לספק פתרון מערכתי. הלקוח רצה לבחור בהם כי, כמו שאומרים באמריקה : "If you choose IBM no one can blame you" . מצד אחד הלקוח היה ער לעובדה שהתוכנה לא תספק לו פתרון כולל. אנחנו, מצד שני, רצינו למכור את התוכנה שלנו. העסק היה תקוע. קמתי בוקר אחד ואמרתי - נצטרף אליהם. הצענו ללקוח שיקנה מאיי בי אם את התוכנה, יעביר אותה אלינו ואנחנו נספק את המערכת. כעבור שעה הפרויקט היה אצלנו. אני נתקל כל הזמן במצבים כאלה: מישהו מפעיל עלי כוח, ופתאום אני עושה משהו, וזה שמולי אומר "רגע עשית לי טאי צ'י". כשמטיחים בי האשמה, למשל, אני אומר " אתה צודק, עכשיו בוא נראה איך יוצאים מזה."